Virtuální prohlídka výstavy KLÁT3

Kategorie: Pro dospělé, Místo: KC Průhon
Datum konání 26.Květen 2020 9:00
Kategorie Pro dospělé
Místo konání KC Průhon
Vstupné Zdarma Rezervovat
Pro všechny, kterým nebylo umožněno z důvodu mimořádných opatření navštívit výstavu KLÁT3, přinášíme alespoň virtuální nahlédnutí do galerie KC Průhon a části vystavovaných děl umělců.

Ve virtuální prohlídce si můžete projít část foyer a galerii KC Průhon. Prohlídka obsahuje body, které si můžete rozkliknout, přečíst si názvy obrazů, zobrazit videa nebo fotografie. Virtuální prohlídku spustíte kliknutím na obrázek níže, nebo na odkazu ZDE.

Více o ak. mal. Jaroslavu Klátovi, ml. se dozvíte níže.


V současné době připravujeme výstavu Sochaři Mánesa, kterou zpřístupníme také formou virtuální prohlídky.





Malíř Jaroslav Klát je ve své generaci zvláštní tím, že jeho tvorba není součástí dobových uměleckých tendencí, ale při tom vyjadřuje velmi intenzivně svou dobu.

Jeho vášnivý vztah k přírodě, k její plodivé, nezkrotitelné síle se zdá souznít s výkřiky hnutí hájícího naše životní prostředí. Díváme-li se na některé Klátovy obrazy, zejména pak na ty, ve kterých se malíř snažil zachytit tropickou vegetaci, máme dojem, jakoby se umělec stával prostředníkem přírodních sil, jako by je malovala sama příroda.

Přitom není tak nesnadné zařadit Kláta do uměleckých souvislostí. Divokost, s jakou si probojovávali své místo francouzští fauvisté a němečtí expresionisté, tajemnost přírodních sil, jakou obdivovali surrealisté, to vše může tvořit pozadí Klátovy tvorby.

Výstavu tří generací Klátů, kdy jsme představili Kláta staršího, mladšího a nejmladšího mohli návštěvníci navštívit v KC Průhon do konce března 2020.

Kalendář akcí

Odběr programu e-mailem