Vernisáž výstavy: HALATA 80JINAK

Kategorie: Pro dospělé, Místo: KC Průhon
Datum konání 20.Září 2023 18:00 hod
Kategorie Pro dospělé
Místo konání KC Průhon
Vstupné Zdarma Rezervovat
Akademický malíř Dobroslav Halata se věnuje malbě, kresbě, restaurování a tvorbě do architektury. Jeho malířská tvorba je specifická barevností, abstraktními tvary a liniemi, které svými kontrasty tvoří prostorovou hloubku každého díla. Práci s akrylovými barvami ve své novější tvorbě doplňuje netradičně o využití barevných sprejů dodávající hutnějším tahům štětce lehkost a nový pohled na vnímání světa malíře. Zdá se, že je vše JINAK? Nebo je to pouze klam?

Výstava k významnému životnímu jubileu akad. mal. Dobroslava Halaty bude zahájena ve středu 20. 9. 2023 od 18:00 hod. v galerii KC Průhon za účasti autora, kurátorky Reny Muzik a vedení MČ Praha 17.



80JINAK
Po pěti letech představuje Dobroslav Halata v rámci životního jubilea svoji tvorbu v galerii KC Průhon. Tentokrát se jedná o současnou tvorbu, tedy z roku 2023, doplněnou několika pracemi z předcházejícího roku 2022.

„Charakterizovat či nějakým způsobem písemně prezentovat svojí aktuální tvorbu je pro mne velice obtížné. Nerad o své práci hovořím. Raději tvořím. Tam se ponořím do svého světa, do mého vnímání prostoru a času, který určuje vlastně všechno moje snažení, moje vyjadřování. Hlavním prvkem v mé současné tvorbě je vztah čistých barevných ploch k rytmickému členění či fázování obrazové plochy. Jde o vztah barvy, tvaru a linie,“ vysvětluje autor. Tato hra modulů je tedy základní myšlenkou i tématem jeho současných obrazů. Velmi důležitou funkci mají i dvě tzv. antibarvy – černá a zvláště pak bílá. Ta dotváří prostor, který je vymezený mnohdy jen omezenou barevnou škálou základních barev – modrá, červená. Vzájemný poměr je hlavním vyjádřením pocitů výtvarně optickému řádu.
„Logické konstrukce linií, barev a tvarů vycházejí z mého prožívání tvorby a tedy z mého žití,“ dodává Halata. Kompozice mají hlavní poslání a tím je pocit uvolněnosti, optimismu a radosti. Jsou řazeny do cyklů, kde v každém cyklu je vždy jeden hlavní spojující článek. Geometrická konstrukce prostoru je důležitou složkou, která prostor výrazně dynamizuje ve smyslu opticko-estetickém. Kořeny této pracovní metody lze hledat v logice přírody, přírodních zákonů. Sluneční paprsky na vodní hladině, stejně jako vítr čeřící vodu. Pohyb mraků, ale i konstrukce vytvořené člověkem. Lze tedy mluvit o jistém dynamickém konstruktivismu, světelném a barevném pohybu komplementárních barev, barevném a tvarovém reflexu. Též jako o geometrické či vjemové abstrakci.

Velmi důležité je zařazení obrazů do reálného prostoru. „Jak jsem již uvedl, v mé tvorbě a také v prezentaci mých děl hraje důležitou roli prostor, pro který jsou obrazy určeny,“ konkretizuje umělec. Čistá, minimalistická architektura s dostatkem světla a prostoru výrazně umocňuje výraz konkrétního obrazu. Dostatek vzájemného prostoru mezi díly jim dává vyniknout a zároveň také povýšit danou architekturu do nového estetického vjemu, který není ničím narušený. „Architektura a interiér výstavních prostor KC Průhon má pro tuto presentaci dobré předpoklady,“ uzavírá jubilant.

Galerie KC Průhon, září - říjen 2023. Vstup zdarma.



DOBROSLAV HALATA

Akademický malíř Dobroslav Halata, narozen 1. 12. 1943 v Metylovicích na Moravě. V letech 1968 - 1974 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze obor malba a monumentální malba u profesora Zdeňka Sklenáře a profesora Václava Menčíka. Absolvoval v roce 1974. Pracuje v oblasti malby, kresby a tvorby do architektury. Je držitelem restaurátorského oprávnění MK ČR.

V letech 1987 - 1992 působil jako odborný asistent na VŠUP v Praze. Od roku 1999 působil jako pedagog na Vyšší odborné škole uměleckoprůmyslové v Praze na Žižkově. V roce 1996 obdržel cenu Masarykovy akademie za uměleckou tvůrčí činnost.
Výstavy doma i v zahraničí.

Realizace v architektuře: Monumentální kovový objekt pro závod Škoda České Budějovice (vítězství v soutěži) - 1981 - nerealizováno
Monumentální objekt pro 1. Československou všeobecnou výstavu v Praze (vítězství v soutěži) - 1991 - realizováno
Nástěnná malba v exteriéru - Formační dům školských sester sv. Františka v Praze-Břevnově - 1999 - 2000 - realizováno
Nástěnná malba v interiéru - STE a.s. v Praze - 2001 - realizováno
Nástěnná malba v exteriéru - nádraží v Kralupech nad Vltavou - 2001 - realizováno

Kalendář akcí

Odběr programu e-mailem